pátek 25. července 2014

#201 Chvála tance


Nepostojím. Proč taky stát, když můžete tančit? Tanec prohloubí prožitek z hudby. A naopak. Tanec je, jako když se necháte nadnášet vlnami v moři. 

Mně osobně se hodiny "tanečních" vyhnuly. Přesto zatančím cokoli se mi zamane. Latinu i klasiku. A můžu u toho vypadat jako zkušená tanečnice. Částečně je to možná talent, ale také trik. Ten spočívá ve výběru partnera. Když máte dobrého partnera či partnerku, povyrostete vedle něj. Ostatně tenhle "trik" platí i ve vztazích v životě.

Tanec je ostatně dost podobný vztahu. Dobrovolně necháte někoho vstoupit do vaší intimní zóny; některé tance vyžadují dokonce velmi těsný tělesný kontakt. Nejdříve se seznamujete, tu a tam si s rozpačitým úsměvem pošlapete špičky či uděláte chybný krok. Pak vás ostych opouští a získáváte větší jistotu; otočka, záklon, vlastně spolu flirtujete a jste stále odvážnější a pak..dobrá, nechám té analogie se vztahem, zkrátka vaše kroky se následují takřka na milimetr přesně a výsledkem je, nebo přinejmenším může být, dokonalá souhra. Takový tanec je radost. Nejen pro ty kdo tančí, ale i pro ty, kdo pozorují.
Tanec kultivuje. Není jen tělesným cvičením. Ne nadarmo jsou součástí "tanečních" i základy etikety, ačkoliv podle ohlasů účastníků jsou trpěnou součástí výuky. Tanec nutí soustředit se na tělesný postoj, svalový tonus určitých partií. Též ladnost pohybů, výraz tváře. Tanec učí sebeovládání, protože vás může dovést až na pódium před stovky lidí a naučit se pracovat se stresem. 

Tanec rozšiřuje obzory. Prostřednictvím hudby se můžete seznámit s kulturními reáliemi, protože většina tanečních či hudebních stylů má vazbu na sociální skupinu či prostředí, genezi. Poslechem exotické hudby s jinou stavbou či rytmikou, bystříte smysly. Učíte uši slyšet jinak.

Výhodou tance je, že tančit se dá do jisté míry všude. Doma, v klubu, se sluchátky na chodníku na ulici, za běhu, o půlnoci na náměstí, na střeše parkujícího auta, ve fontáně. Záleží jen na vás.
Tanec jsou endorfiny. Když na to přijde, vydržím tancovat několik hodin v kuse. Jen tak. Nepotřebuju k tomu drogy. Tanec je droga.

Žádné komentáře:

Okomentovat