pondělí 16. prosince 2013

#109 Hry s písmenky

Otočit?


V Kolíně je na zdi jednoho domu v ulici Politických vězňů napsáno: KUNA NESE NANUK. Chodili jsme kolem toho nápisu dlouho směrem do školky, až (jak praví ústní tradice) jedna kamarádka šla náhodou i opačným směrem. A ten nápis jí najednou přišel podezřelý...
Je to totiž palindrom, který dá stejný výsledek při čtení z obou stran. V češtině je jich překvapivě hodně a u některých se potrháte smíchy. Podívejte se i na stránku palindromů na wikipedii, jsou tam krásné prastré příklady z mnoha jazyků. Jisté podobné principy prý fungují i v molekulární biologii.

Sator Sqare, zdroj: Wikipedia

Nebo proházet?


Astronomer <=> Moon Starer

Dovedete přeskupit písmenka ve slovech tak, aby to opět dávalo smysl? Nebo dokonce aby to ladilo s významem původního výrazu? Říká se tomu anagram. V životě se mi to povedlo jen jednou, dost trefně, tady (jenže jsem se spletl v označení). Prý se tyto pološifry používaly v kabale a jiných tajných vědách. Jsou také skvělé pro vytváření pseudonymů. Já bych například napříště mohl publikovat, celkem případně, pod titulem Literate Maus. A nebo sofistikovaněji, až budu psát dívčí či historické romány, Maria Lee-Tuts. Opět doporučuji trochu hledat na internetu, zejména v angličtině najdete skutečné poklady.

Nebo jednodušeji.


Bylo by krásné umět takové věci tvořit, viďte. Chce to ale nesmírnou vynalézavost, možná i trochu chorý mozek. Na twitteru je spousta prostoru právě pro takto vzájemně inspirované hračičkování. A tak jsem zjistil, že stačí jednodušší práce s písmenky, aby vznikly výrazy zábavné nebo dokonce provokativní. Podívejte se například do archivu na www.klaboseni.cz a vyhledejte si #pismenkozrout nebo #pismenkokrout.

O jednom takovém písmenkožroutově výtvoru koneckonců zpívá i Jablkoň. Kdo mi poví, v jaké písničce a jaký orgán státní správy to je?

Žádné komentáře:

Okomentovat