pátek 17. ledna 2014

#126 Divadlo

(mimořádný příspěvek od +Josefa Kubíčka)

Jako školou povinné dítko jsem moc rád chodil do Klicperova divadla. Dnes se ale chci podělit o radost z divadla, které hrajeme všichni a říkáme mu život. Svět je spousta místností a každá má svá pravidla, kostýmy a role. Jinak se bavíme s doktorem, nadřízeným, nebo kamarádem. Jinak chodíme a mluvíme v montérkách, obleku, pyžamu nebo spodním prádle.

V hospodě na rohu nečekáte setkání s bankéřem v saku a žena v negližé dovede sehrát nečekanému publiku super divadlo, přestože na koupališti jsou sebe-odvážnější plavky v pořádku. :-)

Přijde ale vzácná chvíle a potkáte člověka, který nedbá role přidělené společností a vyrazí proti proudu, improvizuje, je autentický, hraje si se svým okolím i sebou samým.

Uvedu pár příkladů:
  •  Usměvavá zubařka, co vám pro pobavení pustí video na youtube a vypráví o pacientovi „jupíkovi“, co se na všechno strašně těší (a že se mu nedivím). 
  • Učitel psychologie, který si na své přednášky v 7 ráno nosí sekeru, nebo zvon aby udržel pozornost svého publika a nehraje si na “učitele”. 
  • Elegantně oblečená manažerka, jejíž úsměv, elán a dětská radost vám rozjasní i sebehorší den.
  • Nadřízený se smyslem pro humor a sebeironii. 

Já to – částečně jako formu útěku z prostředí, ve kterém jsem se necítil dobře – zkoušel hlavně změnou stylu oblékání. V hospodě si u mě hosté chtěli objednávat, když jsem přišel v košili a změnil styl chůze. Na vysoké mi studenti vykali a profesoři chtěli pomáhat s otevřením učebny. Na střední pak v období maturit stačila bílá košile a úsměv – někdo je lehce v šoku, někdo gratuluje k úspěchům.

Stačí málo a na chvíli jste někým jiným. Vykročíte z hranic své osobnosti, toho, jak chcete, aby vás ostatní vnímali, a prožíváte okamžik, který by jinak uplynul úplně všedně – třeba úplně bez povšimnutí.

zdroj: http://www.dancersamongus.com/photos/Towson-MD-Rachel-Bell
Aktualizace (18.1.2014):

Kamarád mi poslal odkaz na video o skupině lidí, kteří si říkají Sapeurs. Dokonale to vystihuje jednu z myšlenek, které se snažím popsat. Mají jednoduchou filosofii, ve videu popsanou slovy "to defy circumstance and live with joie de vivre” – volně přeloženo: vzdorovat okolnostem a užít si život.

Rád bych taky citoval komentář na konci videa … “Tito mimořádní lidé nám připomínají, že v životě si vždy můžete vybrat kým budete”.




Žádné komentáře:

Okomentovat