Mám
k tomu ještě něco dodávat?
Nic
proti koupenému měkkému, ještě teplému bochníku. Jsou pekárny, které pečou
výborné pečivo. Znám dvě, jejichž chleba opravdu můžu. Jedna dělá krásně
křupavou kůrčičku a chléb z té druhé je vynikající i druhý den. Někdy nedokážu
poznat, jestli je takzvaně „dnešní“ nebo „včerejší“.
Žádný
z nich se ovšem nevyrovná chlebu, který jsem objevila před rokem.
Vzhledově sice svým pološišatým nepravidelným tvarem nemá šanci konkurovat těm
hromadně pečeným, ale doma ho zbožňujeme. Žádný jiný už nechceme. Je prostě
„náš“. Domácí, mnou vlastnoručně upečený.
Na
pečení domácího chleba jsem se těšila už od loňského prosince, kdy jsem na internetu
nacházela samé pochvalné ódy těch, co už pekli. K tomu, abych voňavý
bochník taky vlastnoručně stvořila, mi chyběla jedna maličkost – vlastní
kuchyně. A pak, těsně před stěhováním do našeho a na dosah svojí vysněné
kuchyni, jsem dostala od svojí tety recept na tento jednoduchý chleba.
V jeho prospěch hned od začátku hrál fakt, že stačí zadělat těsto a ono se
už o všechno postará samo. Nebudu vám nic nalhávat – hnětení totiž není moje
TOP 10 činnost, a ačkoli ráda peču, tak nesnáším, když mám zapatlaný ruce od
těsta.
Pár
pokusů jsem recept ladila k svojí naprosté spokojenosti a ode dne, kdy
jsem z trouby vytáhla pana Bochníka Dokonalého, jsem vyzkoušela spoustu
experimentů s ingrediencemi, včetně oliv, které nejím (vidíte tu
obětavost? :o) Mimo jiné se nám doma taky snížila spotřeba rohlíků, šunky, sýrů
atp., protože kolikrát sníme chleba samotný nebo maximálně s máslem.
Přestože
ho dělám celkem často, tak se nám zatím „neojedl“ a díky snadnému receptu ho
pořád peču hrozně ráda. Je to jedna z věcí, které mně dělají radost,
s příjemným bonusem – krásně voní.
Žádné komentáře:
Okomentovat