pátek 25. října 2013

#78 Americké svátky

Předně chci říct, že nám domů nenosí dárky Santa Claus, ale Ježíšek, že o Velikonocích neschováváme čokoládová vajíčka na zahradě, ale pleteme pomlázku a barvíme vajíčka, a že na Valentýna si maximálně dáme pusu a možná dostanu růži. Miluji české svátky a slavím je tak, jak se patří. Ty světové, především americké, ale také mají něco do sebe.

Nikdy jsem se extra nezajímala, co a jak slaví Američané. Pak ale v mém okolí přibývalo lidí, kteří za velkou louží strávili část svého života. Vyprávěli, ukazovali fotky a začalo se jim stýskat, až přišli na to, jak netradičně si pobyt v USA připomínat – slavit jejich svátky.

Možná už jste přišli na to, co mě k napsání tohoto příspěvku přivedlo. Blíží se totiž Halloween, strašidelný večer, který do Česka vůbec nepatří. Když ale kolem něj není takový humbuk, když na vás všude nekoukají vydlabané dýně a v obchodech z každého regálu nevypadávají masky a převleky, je to docela fajn den. Sejdeme se s pár přáteli ve vyzdobeném bytě, každý je nějak neobvykle oblečený, jíme dýňový koláč a dýňovou polévku a vše zapíjíme dobrým vínem nebo něčím tvrdším. Nikoho s Halloweenem neotravujeme, nestrašíme. Jen si užíváme. A máme aspoň neobvyklou příležitost, jak se v hektickém světě zastavit a být spolu.

Podobně jsem na jaře slavila Den sv. Patrika, což je sice irský svátek, Američané ho ale také slaví poměrně mohutně. Výsledek? Příjemně strávený večer s kamarády v irské hospodě s irskou muzikou a irským pivem. Krásné vzpomínky. Příště prý jdeme zase.

Vlastně mají zahraniční svátky jednu velkou výhodu. Na Vánoce přeci nepůjdete do hospody s přáteli, to každý chce být doma s rodinou. Halloween, sv. Patrik nebo Den nezávislosti jsou jako stvořené pro hezké zážitky s přáteli v neobvyklém stylu, navíc s vyprávěním, jak si Američané opravdu umí užívat. A to vše mě opravdu těší.

Žádné komentáře:

Okomentovat