neděle 2. března 2014

#147 Horské táborové chaty

Hned za vstupními dveřmi visí nápis „přezouvejte se“ doplněný cedulí „zavírejte“. Následuje obrovský botník a stovky háčků na bundy. Temno a chlad. A vstup do lyžárny.

Pokračuje dlouhá chodba a několik dveří – jedny vedou do obrovské společenské místnosti. V rohu jsou kamna, kolem dokola jsou rozestavěné dřevěné stoly s rozviklanými židlemi. Okna zdobí zašlé záclony, zdi černobílé fotografie. Na zemi je tmavý koberec posetý několika fleky, v poličkách jsou společenské hry, jedno rádio a pár kazet.

Za dalšími dveřmi je schovaná umývárna. Deset záchodových kabinek, desek sprchových koutů, které zakrývá jen umělohmotný závěs, deset oprýskaných umyvadel a pár zamlžených zrcadel.

Dřevěné, přímé a vrzající schody vedou nahoru. A ještě nahoru. Za dveřmi opatřenými čísly od jedné do patnácti se skrývají pokoje. V každém pokoji je několik postelí, nechybí oblíbené palandy. Proleželé matrace, kousavé deky a něco, co dřív mohl být polštář. Malé okénko, topení a hromada nápisů na dřevěných obkladech. „Byl jsem tu, Fantomas.“ „Jmenuji se Lucinka a je mi 14, zavolej.“ A spousta přisprostlých hesel a básniček, které se nedají publikovat.

Na chodbách jsou skříně s povlečením, každá je opatřena nápisem: polštáře, deky, prostěradlo. Když někdo projde po chodbě, vrzání je slyšet až ven. Na zdi je nástěnka a papír s jídelním lístkem. V pondělí koprovka, v úterý šunkafleky, ve středu šišky s mákem, ve čtvrtek rajská a v pátek lečo.

V suterénu je pingpongový stůl, desítky pálek a několik pingpongových míčků, nerozšlápnutý je jen jeden. A venku volejbalové hřiště, pár laviček, hromada dřeva a místo vyhrazené pro večerní táborák.

Také si tak přesně dokážete představit typické vybavení a atmosféru horských chat, do kterých jezdí dětské tábory, horské školy nebo party kamarádů? Jsou staré a zašlé, není v nich signál a někdy ani elektřina. Ale vznikají v nich nezapomenutelné zážitky a přátelství na život a na smrt. Kam se hrabou čtyřhvězdičkové hotely a wellness centra, nemyslíte? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat