neděle 23. března 2014

#154 První jarní/letní/podzimní/zimní

Střídají se pravidelně. Jednou prší, pak sněží, pak fouká svěží vítr a nakonec je vedro k padnutí. Vedro po chvíli opět vystřídá déšť, ten vystřídá sníh a tak dále. S každým ročním obdobím mám spjaté určité aktivity, které rok co rok opakuji. A přestože vždycky přijdou na řadu, aniž bych se nad nimi zamýšlela, poprvé jsou v daném roce něco víc. Poprvé totiž opravdu potěší.

Jaro: první projížďka na kole, první pivo na zahrádce. Léto: první koupání, první opalování. Podzim: první hledání hub, první sbírání kaštanů. Zima: první lyžování, první stavění sněhuláka.

Nebo jinak. Jaro: barevné sako. Léto: nové plavky. Podzim: originální deštník. Zima: kulich se šálou.

Jsou to obyčejné aktivity a obyčejné věci, ale na jejich „letošní premiéru“ se každý rok těším až nepřiměřeně hodně. Neochotně zazimovávám snowboard a zimní bundu posunu hlouběji do skříně, už ale s nadšením vytahuju jízdní kolo ze sklepa, měním baterky v tachometru a dofukuju pneumatiky. První pokořené kilometry, i když jich je jen do dvaceti, jsou speciální. Za měsíc, až se budu vracet ze sedmdesátikilometrového výletu, tak mi budou připadat obyčejně, budou jako každé jiné.

Stejné to bude, až letos poprvé skočím do vody. První letošní koupání! O pár dní později už budou tempa ve vodě normální. Prostě bude léto a k němu voda přeci patří.

Těší mě každé roční období, protože každé má něco do sebe. Nejvíc mě ale těší, když TO všechno začíná.

Žádné komentáře:

Okomentovat