úterý 4. března 2014

#148 Jména lokomotiv

Víte o tom, že každý typ lokomotivy má svou rodovou přezdívku? Objevil jsem to až celkem nedávno. Bardotka má své jméno podle výrazného "poprsí", už dosluhuje a moc jich na našich tratích nepotkáte. Říkávalo se jí také Zamračená podle přesahu střechy přes čelní sklo. Mám k nim citový vztah, nezaměnitelný zvuk jejich silných dieselů provázel pomalé prázdninové cesty po dobříšské trati k babičce a dědečkovi.

Brejlovec má velmi výrazné okenní rámy. Pak je tady Potkan nebo Krysa (piští). Pilným pomocníkem při posunování je Kocour (najdete ho na každém dvorku). Bojí se ho krysy? Čáslavské a havlbrodské rychlíky vozívají Rychlá Esa (řada ES) nebo Peršinky (rychlý start a krátký dolet), Brněnské teď už většinou skvělé škodovácké Messerschmidty.

Rodovým přízviskem to ale nekončí. Motorová jednotka Katr (nebo taky Hydra) dostala své jméno po renovaci a osazení novými motory Caterpillar. Tyhle Katry jsou vůbec výjimečné - a podle mne i krásné. Existuje jich jen pár, a každá mašina má své vlastní křestní jméno a hrdě ho nosí na čele. Já si na pozadí telefonu střídám Evičku a Dorotku. Uhodnete proč?

Víc si toho můžete přečíst třeba tady. A na závěr otázka pro vás: mají své vlastní jméno vaše hudební nástroje či auta?

854-017 Dorotka jako R684, foto Pavel Šturm, http://854foto.net © 2005

Žádné komentáře:

Okomentovat