pondělí 5. srpna 2013

#30 Bílá košile

Máme ji ve skříni asi každý, bez ohledu na pohlaví. Sama jich mám několik. Visící na ramínku vypadá skromně a obyčejně, jsem si ale jistá, že neexistuje kus oděvu, který by byl tak nadčasový a variabilní jako bílá košile. 

Dá se s ní totiž doslova kouzlit. Čistá bílá v košile, ať už ji obléknete k jakémukoliv kusu oděvu, zajistí, že váš vzhled bude upravený a budete vždy dobře oblečeni. Jste unavení? Oblékněte bílou košili a budete vypadat svěže. Už jen bílý límeček, vykukující z výstřihu svetříku či fazony saka, stačí k rozjasní obličej. Jste hraví? Když spodní přední okraje košile necháte volně vykasané či zavážete v pase na uzel, budete vypadat ležérně; jakmile je zastrčíte do kalhot či sukně, docílíte opaku. Totéž platí pro zapínání: v košili zapnuté až ke krku budete vypadat přísně, v rozhalence uvolněně a sexy. A to jsem ještě nemluvila o rukávech a doplňcích. Jaký jiný kousek oděvu vám nabídne takové možnosti?

Bílá košile klasického střihu (pod klasickým střihem si představte rovnou košili s dlouhým rukávem nabraným do manžety a špičatým límečkem na stojáku) patří totiž k tzv. basics pánského i dámského šatníku. Jednoduchými modifikacemi střihu v kombinaci s různými materiály lze vytvořit desítky,  v dámském šatníku až stovky variant tohoto kousku oděvu. Střihy se mění s módou, ale s klasickou, kvalitní bílou košilí si vystačíte léta. Proto ji mám ráda. 

P.S. musím podotknout, že se dopouštím faux-pas, když svůj početný a stále se rozrůstající bílý arzenál nazývám košile. Jedná se totiž převážně o blůzy. Blůzy mají knoflíčky zapínání na levém předním dílu a dírky na pravém a jsou doménou převážně dámského šatníku. Košile mají zapínání přesně naopak.



Žádné komentáře:

Okomentovat